Yozgat’ta Tıbbi ve Aromatik bitki sınıfından önemli bir baharat bitkisi de olan kişniş yakından takip ediliyor.
Yozgat’ta tıbbi ve aromatik bitki üreticiliği yaygınlaşıyor. Önemli bir baharat bitkisi olan kişniş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma kapsamında deneme tarlası olarak hazırlanan alanda teknik personellerin kontrolü devam ediyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Boğazlıyan’a bağlı Gövdecili köyünde kişnişin ilk ekimini yaptıklarını hatırlattı.
İl Müdürü Özkaya, yaşanan olumsuzluklara rağmen kişnişin gelişiminin çok iyi gittiğine değinerek, bitkinin gelişim sürecinin de yakından takip edildiğini söyledi.
İl Müdürü Özkaya, Yozgat’ta değişik ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmada çiftçilere rehberlik etmek amacıyla değişik ürünlerin deneme ve demonstrasyon çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
İl Müdürü Özkaya, “Ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen bir baharat bitkisidir. 30-80 cm arasında boylanabilmekte, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kişniş çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin olduğundan arıları cezp etmektedir. Kişniş meyvesi % 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca tohumlarında % 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir.
Kişniş, eskiden beri halk hekimliğinde kullanılan bir bitkidir. Kişniş bitkisinin yaprakları ağrı kesici, sakinleştirici, meyveleri ateş düşürücü, iştah açıcı, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düşürücü ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir” dedi.



