Tüm dünyada "İslami NATO mu kuruluyor?" sorusunu akıllara getiren bu tarihi paktın arka planı ve alınan kararlar büyük merak konusu oldu. Peki, Mekke Anlaşması nedir, maddeleri neleri kapsıyor ve hangi ülkeler bu ittifakta yer alıyor? İşte konuya dair tüm merak edilenler...

Küresel siyasette güç dengelerini sarsan yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Mekke ve Cidde hattında gerçekleşen üst düzey temaslar, bölge tarihine geçecek stratejik bir kararla sonuçlandı. ABD ile İran arasındaki gerilimin yükseldiği ve bölgesel çatışmaların derinleştiği bir atmosferde bir araya gelen Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan, ortak bir güvenlik ve savunma anlaşmasına imza attı. Türkiye'den gelen ilk açıklamalar anlaşmanın tamamen savunma odaklı olduğunu vurgulasa da uluslararası toplumun gözü bu üçlü ittifaka çevrildi.

MEKKE ANLAŞMASI NEDİR VE HANGİ MADDELERİ İÇERİYOR?

Mekke Anlaşması; Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında bölgesel güvenliği korumak amacıyla hayata geçirilen çok taraflı bir ortak savunma paktıdır. İmzalanan metne göre, ittifak üyesi ülkelerden birine yapılacak herhangi bir silahlı saldırı, tüm taraflara yapılmış sayılacak. Bu kritik madde, savunma iş birliğinin en üst seviyeye çıkarıldığını gösteriyor.

Türk yetkililer, paktın doğrudan bir başka ülkeyi veya bölgesel aktörü hedef almadığını, aksine bölgedeki barış ve istikrarı korumayı amaçladığını açıkladı. Anlaşmanın diğer bölgesel ülkelerin katılımına da açık olduğu bildirildi. Söz konusu düzenleme, mevcut ikili veya çok taraflı anlaşmaları geçersiz kılmıyor. Paktın önümüzdeki süreçte istihbarat paylaşımı, savunma sanayisi, sınır güvenliği ve ortak askeri planlama alanlarında yeni adımların önünü açması bekleniyor.

TÜRKİYE SUUDİ ARABİSTAN VE PAKİSTAN ZİRVESİNDE KİMLER YER ALDI?

Tarihi imza öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Üst düzey heyetlerin katıldığı toplantıda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Emrullah İşler ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan hazır bulundu.

Bölgedeki barış arayışlarına güçlü bir katkı sunan bu zirve, eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın yıllar önce dile getirdiği "Müslüman ülkelerin kendi savunma teşkilatını kurması" yönündeki tarihi vizyonunu da yeniden gündeme taşıdı.

DÜNYA BASINI İSLAMİ NATO İÇİN NE DEDİ?

Üç ülke arasında sağlanan bu tarihi uzlaşı, dünya medyasında geniş yer buldu. Fransız haber ajansı AFP, görüşmelerin uzun süredir devam ettiğini ancak son bölgesel krizlerin süreci hızlandırdığını aktardı. Anlaşmayı manşetlerine taşıyan Hindistan basını gelişmeyi "İslami NATO" olarak tanımlarken, Yunanistan ve İsrail medyası bu hamlenin Orta Doğu'daki güç dengelerini değiştirebileceğine dikkat çekti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise paktın bölgesel istikrarın korunmasında anahtar bir rol üstleneceğini duyurdu.

Muhabir: Haber Merkezi