Yozgat Şehir Hastanesi Diyetisyeni Esra Murat  “Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, Ramazan Bayramı’nda normal beslenme düzenine geçerken daha fazla yemek yeme isteğine neden olabilir.
Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyecek miktarlarının aniden arttırılması ramazan ayı boyunca dinlenmiş olan sindirim siteminde rahatsızlıklar oluşturabilir.” dedi
Bu durumun önüne geçilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Diyetisyen Esra Murat;
Porsiyon kontrolü yapılmalı, öğün aralarında en az iki, en fazla dört saat olmalıdır. Buna göre öğün sayısı üç ana iki ara öğün şeklinde planlanabilir. Ara öğünlerde taze meyveler ya da az şekerli hoşaf/kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Kahvaltıda sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş yağlı etler, börek gibi yağlı hamur işleri tüketilmemelidir. Kan şekerini düzenlemesi ve tokluk hissi sağlaması sebebi ile tam tahılı ekmekler tercih edilmelidir.
Bayramda fazla şeker ve şekerli gıdaların (çikolata, tatlı vb.) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumundan ve aşırı yeme eğiliminden kaçınılmalıdır. Tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze meyve veya az miktarda kuru meyveler tercih edilebilir." şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi