Şap hastalığı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen bakteriyel bir hastalık olarak öne çıkıyor. Bu hastalıkla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ciddi önleyici tedbirler almaya devam ediyor. Son olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir aşılama sistemi geliştirdi. Buna göre, ülke genelinde 29 Ocak’tan 31 Mart’a kadar bütün hayvanlara ücretsiz şap aşısı yapılacak.
Yozgat Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu  Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığında aşılamanın önemine değindi.
Anteplioğlu, bu hastalığın rüzgarla bile bulaşma özelliği olduğunu belirterek üreticilere hayvanlarını aşılama tavsiyesinde bulundu.
Anteplioğlu şap hastalığı ile ilgili bilgi vererek besicilere ve hayvancılara uyarılarda bulundu. Anteplioğlu, "Geviş getiren hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara neden olan, ateş, ağızda köpük ve salya görülmesi, yem alımının azalması ve ayaklarda ve memelerde yaralar ile karakterize, özellikle bir yaşından genç hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Üreticilerimiz, tüm büyükbaş hayvanlarına şap aşısı yaptırsın" dedi.
Hayvancılığı etkiliyor
Şap hastalığının hayvancılık sektörüne darbe vurduğunu vurgulayan Anteplioğlu, “Şap çok tehlikeli bir hastalık. Çok büyük bir verim kaybına neden oluyor. Ekonomik olarak hayvancılığa darbe vuruyor. Bunun için bakanlık, il, ilçe müdürlükleri ve veteriner hekimler sürekli yol, işletmeleri, hayvan pazarlarını ve kesimhaneleri sürekli kontrol ediyor. İl ve ilçe dışına sevki yapılacak bütün hayvanların şap hastalığına karşı bütün aşılarının yapılıp yapılmadığını kontrolleri sürüyor. Sevkiyatları buna göre izin veriliyor. Şap aşısı yapılmamış hiçbir hayvanı ilçe dışına gönderilmiyor. Şap, yedi türü olan bir hastalık. Ülkemizde görülen tipleri var. Bunlarla ilgili bakanlık ve şap enstitüsü aşılarını geliştirdi. Biz de bu aşıları veteriner hekimler eşliğinde hayvanlara yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Sağlık raporu gerekli
Son olarak üreticilerin büyükbaş veya küçükbaş hayvan satın alacağı zaman şap aşısının olup olmadığını kontrol ettirmesi gerektiğine değinen Anteplioğlu, “Vatandaşlar özellikle aşısı ve kontrolleri yapılmamış hayvanları ahırlarına almamalılar. Hayvan alacaklarsa ilçe müdürlüğümüze gelerek aşı ve sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığını sormaları gerekiyor. Hayvan başka ilden geliyorsa veteriner sağlık raporu olması gerekiyor. Bu rapor şap aşısı yapılmamışsa verilmiyor. Vatandaşlar ahırlarda başka hayvanlarla teması engellemeliler. Yılda üç defa vatandaşlar mutlaka şap aşılarını hayvanlarına yaptırmalılar” diye konuştu.         SALİH AKGÜL
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi