Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2025 Yılı süne kıymetlendirme sürvey arazi çalışmaları başladı.
Yozgat’ta buğdayın ana zararlısı olan süne ile mücadele çerçevesinde oluşturulan ekipler tarafından survey çalışmalarına aralık vermeden devam ediyor.
Buğday ekili alanlarda gerçekleştirilen çalışmalarda Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görevli teknik personel tarafından genel kontrol çalışmalarının yanında süne kıymetlendirme sürvey faaliyetleri de gerçekleştiriliyor.
Buğday ekili alanlarda gerçekleştirilen çalışmalarda Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görevli teknik personel tarafından genel kontrol çalışmalarının yanında süne kıymetlendirme sürvey faaliyetleri de gerçekleştiriliyor.
Buğdayın ana zararlısı olarak kabul edilen ve buğday verimlerini yüzde 100 oranında etkileyen süne böceğine karşı mücadele başlatıldı. Süne böceğine rastlayan üreticilerin tarlalarında çalışmalara başlayan ekipler, sünelerin bıraktığı yumurtalardaki parazitlenme miktarı ve bu alanlardaki faydalı böcek yoğunluğunu tespit etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ömer Şentürk, 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında Yozgat’ta her yıl yapılan süne survey çalışmaları kapsamında Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü talimatlarıyla kışlamış süne ergininin ovadaki yoğunluğunu tespit etmek amacıyla süne kıymetlendirme surveyi çalışmalarının başlatıldığını söyledi.
Teknik personellerce 1 kontrol 21 süne ekibi ile birlikte çalışmalarıın devam ettiğini dile getiren Şentürk, Süne kıymetlendirme surveyi bitimine ek olarak süne yumurta parazitoit surveyi ve süne nimf (yeni nesil ergin) surveylerde çalışmalar devam edeceğini aktardı. İl Müdürü Şentürk, ilaçlama kararı verilmesi durumunda üreticilere gerekli uyarılar ve duyurular yapılarak bilgilendirileceğini ifade etti.
Şentürk, Yozgat’ta buğdayın en fazla alanda yetiştiriciliği yapılan tarım ürünü olduğuna değinerek, Buğday bitkisi üretim sürecinde birçok hastalık zararlı ve çevresel faktörlerden etkilendiğini kaydetti. Hastalıklar nedeniyle kalite ve verim kayıpları yaşanabildiğinin altını çizen Şentürk, hastalık zararlılardan en önemli kalite kaybına süne zararlısının yol açtığına dikkat çekti. SÜMEYYE İLHAN