Tatil dönüşüyle birlikte kara yollarında yaşanan yoğunluk artarken, trafik kazası riskleri de yeniden gündeme geliyor. Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı, özellikle okulların açılmasına kısa bir süre kala sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Hem uzun yol dönüşlerinde hem de şehir içi trafikte yapılacak küçük ihmallerin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Bakıcı, kazalara neden olan başlıca unsurları hatırlattı. Sürücülere olduğu kadar velilere, servis şoförlerine ve okul yöneticilerine de çağrıda bulunan Bakıcı, trafik güvenliğinin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Tatil Dönüşü Trafik Riskleri Artıyor
İlhami Bakıcı, tatil dönüşlerinde trafik kazalarının daha sık yaşandığını belirterek, bunun temel nedenlerine dikkat çekti. Yapılan incelemelere göre kazaların büyük bölümünün kural ihlallerinden kaynaklandığını söyleyen Bakıcı, alkollü araç kullanımı, uykusuz ve yorgun şekilde direksiyon başına geçilmesi, aşırı hız, hatalı sollama ve yakın takip gibi faktörlerin öne çıktığını ifade etti. Özellikle uzun yolculuklardan dönen sürücülerin yorgunluklarını hafife almamaları gerektiğini vurgulayan Bakıcı, “Aileleriyle birlikte ikametgâhlarına dönen sürücülerimiz bu riskleri göz önünde bulundurmalı. Kısa bir mola bile hayati önem taşıyabilir” dedi.
Okullar Açılıyor, Sürücüler Daha Dikkatli Olmalı
Okulların açılmasına yakın dönemde trafikte çocuk sayısının artacağını hatırlatan Bakıcı, sürücülerden özellikle okul çevrelerinde daha dikkatli olmalarını istedi. Servis araçlarının yanı sıra yaya trafiğinin de yoğunlaşacağını belirten Bakıcı, hız limitlerine uyulmasının ve okul geçitlerinde hassas davranılmasının önemine dikkat çekti. “Trafikte yapılacak bir hata, sadece sürücüyü değil, masum çocukları da etkileyebilir” diyen Bakıcı, bu dönemde sabır ve dikkat çağrısında bulundu. Trafik kurallarına uymanın cezadan kaçınmak için değil, can güvenliği için gerekli olduğunu vurguladı.
Velilere ve Servis Şoförlerine Önemli Uyarılar
İlhami Bakıcı, velilere de çocuklarını teslim ettikleri servis araçları konusunda sorumluluk düştüğünü belirtti. Ailelerin, servislerin yönetmeliğe uygun çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini söyleyen Bakıcı, herhangi bir aksaklık durumunda önce firma yetkililerine, sorun çözülmezse trafik ekiplerine bilgi verilmesini istedi. Servis şoförlerinin trafikte örnek olması gerektiğini ifade eden Bakıcı, öğretmenler ve okul yöneticilerinin de öğrencilerin servise biniş ve inişlerini kontrol etmesinin önemine değindi. Uygunsuz durumların yetkililere bildirilmesinin, olası kazaların önüne geçebileceğini sözlerine ekledi.



