Türkiye genelinde birçok üniversite yoklamada dijital sisteme geçerken, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin de bu dönüşüme hazırlanması bekleniyor. Şu anda kampüste geleneksel imza yöntemi yaygın şekilde kullanılsa da hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin zaman kaybı yaşadığı bu süreç, yeni teknolojik çözümlerle yakında tamamen değişebilir.
Yükseköğretimde hızla yayılan QR kodlu yoklama sistemi ve mobil uygulama tabanlı konum doğrulama yöntemleri, Bozok Üniversitesi’nde de masaya yatırılan konular arasında. Güvenilirliği artırması ve iş yükünü azaltması nedeniyle dijital yoklama sisteminin yakın gelecekte üniversitenin akademik işleyişine dahil edilmesi öngörülüyor.

QR Kodlu Yoklama Sistemi Üniversitelere Yayılıyor
QR kodlu yoklama sistemi, Türkiye’nin birçok üniversitesinde ders girişini pratik hale getiren bir yenilik olarak öne çıkıyor. Dersin başında öğretim görevlisinin oluşturduğu tekil QR kod, öğrenciler tarafından telefonla taranarak yoklama anında sisteme işleniyor. Liste dolaştırma, manuel imza toplama veya öğretim görevlisinin tek tek isim okuması gibi süreçler ortadan kalktığı için dersin başındaki zaman kaybı tamamen azaltılıyor.
Bu sistemin en önemli avantajlarından biri güvenlik. Kodlar yalnızca birkaç dakika geçerli olduğu için öğrencinin sınıfta bulunmadan yoklamayı geçmesi neredeyse mümkün olmuyor. Kalabalık sınıflarda sahte yoklama girişimlerini büyük ölçüde engelleyen bu yöntem, Yozgat Bozok Üniversitesi’nde de beklenen dijital dönüşümün ilk adımlarından biri olabilir.

Mobil Uygulama ile Elektronik Yoklama: Konum Doğrulama Güvenliği Artırıyor
QR kodun yanı sıra birçok üniversitede kullanılan “mobil uygulama üzerinden yoklama” yöntemi de Yozgat Bozok Üniversitesi için gündemde. Bu yöntemde öğretim görevlisi, üniversitenin resmi uygulaması üzerinden yoklamayı başlatıyor. Öğrenciler ise aynı uygulamada yer alan “yoklamaya katıl” butonuna dokunarak yoklamayı tamamlıyor.
Sistemde konum doğrulama zorunlu olduğu için öğrencinin sınıf içinde olup olmadığı anında tespit ediliyor. Ayrıca cihaz kimlik doğrulama özelliği sayesinde yoklamaya yalnızca öğrencinin kayıtlı cihazı üzerinden izin veriliyor. Böylece başka birinin yerine yoklama alma ihtimali tamamen ortadan kalkıyor.

İmza Döneminin Sonu Yaklaşıyor
Hem QR kodlu sistem hem de mobil doğrulama yöntemi, üniversitelerde yoklama sürecini daha hızlı, düzenli ve güvenilir bir yapıya kavuşturuyor. Akademisyenler dersin başında zaman kaybetmiyor, öğrenciler yoklama için sınıf içinde koşturmak zorunda kalmıyor. Tüm yoklamaların anlık olarak sistemde görünmesi, idari birimlerin iş yükünü de hafifletiyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde bu sistemler henüz uygulanmasa da Türkiye genelindeki eğilim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde hayata geçirilmesi bekleniyor.




