Ticari alacakların tahsilatında yaşanan sorunlar ve artan başvuru sayıları bakanlığı harekete geçirdi. Yapılan incelemelerde, bazı firmaların ödeme gücü olmasına rağmen koruma kalkanından yararlandığı tespit edildi. Hazırlanan yasa taslağı ile sistemin kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yozgatlı ticaret erbabını yakından ilgilendiren düzenleme, dürüst işletmeleri korumayı amaçlıyor. Yeni dönemde denetimler sıkılaşacak.

İşte konkordato sürecinde devreye girecek yeni yaptırımlar ve kurallar...

YANILTICI BEYANA HAPİS CEZASI

Hazırlanan taslakta cezai yaptırımlar öne çıkıyor. Mali durumu hakkında hileli davranışlarla mahkemeyi veya konkordato komiserini yanıltanlar suçlu sayılacak.

Alacaklıların şikayeti durumunda, şirket yetkilileri hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da uygulanacak. Yanlış beyanla mühlet alma dönemi hukuken kapanıyor.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİNE SÜRE SINIRI

Yargı yetkisini değiştirmek amacıyla yapılan adres değişiklikleri de engelleniyor. Başvuru tarihinden geriye dönük 6 ay içinde merkezini başka bir yere taşıyan şirketlerin talepleri kabul edilmeyecek.

Yozgat'ta Sağlık Performansı Değerlendirildi
Yozgat'ta Sağlık Performansı Değerlendirildi
İçeriği Görüntüle

Böylece ret kararı alan bir firmanın, adres değiştirerek şansını başka bir ilin mahkemesinde denemesi önlenecek. Reddedilen dosyalar, mali tabloda somut ve ispatlanabilir bir değişiklik olmadan yeniden işleme alınmayacak.

DENETİM RAPORLARINA SIKI TAKİP

Sürecin teknik ayağını oluşturan bağımsız denetim kuruluşları da denetim kapsamında. Kısa sürelerde hazırlanan ve gerçeklikten uzak raporlar düzenleyen kuruluşlar için yaptırımlar ağırlaşıyor.

Kamu Gözetim Kurumu (KGK), usulsüz rapor hazırlayan denetçilerin lisanslarını iptal etmeye başladı. Şubat ayında yasalaşması beklenen düzenleme ile raporlama standartları yükseltilecek.