Dikenli çalıların arasından tek tek toplanan meyve; marmelat, çay ve yöresel "acılı aş" yapılarak kış hastalıklarına karşı doğal kalkan olarak tüketiliyor. Yozgat genelinde sonbaharın gelişiyle birlikte kışlık hazırlık telaşı kırsala taştı. Saraykent ilçesi kırsalında yabani olarak yetişen kuşburnu meyvesi, hem haftasonu pikniğe çıkanların hem de kışa şifalı lezzetler saklamak isteyen vatandaşların ilgi odağı oldu. Toplaması dikenli dallar nedeniyle oldukça sabır ve emek isteyen meyve, sağlığa sunduğu faydalar nedeniyle vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

Marmelat, Çay ve Geleneksel Acılı Aş
Doğadan binbir emekle toplanan kuşburnular evlerde zahmetli bir ayıklama ve pişirme sürecinden geçiriliyor. Bir kısmı kurutulup kış boyunca demlenecek şifalı çaylara ayrılırken, büyük bir bölümü kaynatılarak marmelada ve Yozgat mutfağının geleneksel lezzetlerinden "acılı aş" çorbasına dönüştürülüyor.

"Ellerimize Diken Batıyor Ama Tadı ve Şifası Ayrı"
Bölgeye gelerek kışlık kuşburnunu toplayan Fatma Büyükata, çalıların dikenli olmasının işlerini zorlaştırdığını ancak elde edilen şifanın bu zahmete değdiğini vurguladı. Kuşburnunun C vitamini deposu olduğunu hatırlatan Büyükata, şu sözlerle anlattı:
"Buraya hem piknik yapmaya hem de kuşburnu toplamaya geldik. Dikenli olduğu için toplaması gerçekten çok zor, ellerimize sürekli batıyor. Fakat yemesi ve şifası bambaşka. Marmelat yapıyoruz, çayını yapıyoruz; bir de eskilerden gelen 'acılı aş' derler, onu pişiririz. Kışın sobanın üzerine güğümü koyar, demini alana kadar kaynatırdık. Odanın içine öyle güzel bir koku yayılırdı ki kışın geldiğini o kokudan anlardık. Şimdilerde kaloriferli evlerde o eski soba havası pek kalmadı ama biz yine de bu şifayı kaynatıp yaşatmaya çalışıyoruz."
Toplanan kırmızı meyveler, temizlenip kurutulduktan ya da kavanozlara marmelat olarak doldurulduktan sonra kış boyunca soğuk algınlığı ve gribe karşı doğal takviye olarak tüketilecek.




