Parti içi değerlendirmelerin de yapıldığı MYK toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarı, CHP'ye ait 12 büyükşehir belediyesinden 10'unun parti çatısı altında siyaset yapmayı sürdürdüğünü kaydetti. İstifaların resmiyete dönüşen belediye başkanları üzerinden takip edildiğini belirten Sarı, partiden ayrılan belediye başkanı sayısının 120 civarında olduğunu ifade etti.

"Bu belediyelerimizden 2 tanesi büyükşehir belediyesi. Bize ait 12 büyükşehir belediyesinden 10'u CHP içinde siyaset yapmaya devam ediyor."

12 ile yeni il başkanı atandı

Sarı, MYK'de boş bulunan 12 il için il başkanı atamalarının gerçekleştirildiğini duyurdu. Buna göre Amasya, Artvin, Balıkesir, Burdur, Giresun, Çorum, Kars, Kastamonu, Kütahya, Rize, Trabzon ve Zonguldak illerine yeni il başkanları görevlendirildi. Önümüzdeki günlerde boş bulunan diğer iller için de değerlendirmelerin süreceğini belirten Sarı, atanan isimleri tek tek açıkladı.

Üye istifalarında çarpıcı rakam: 500 bin

Parti Sözcüsü, son iki yılda CHP'ye üye olan yaklaşık 500 bin kişinin ağırlıklı olarak partiden ayrıldığını söyledi. Bu rakam, partideki üye hareketliliğinin boyutunu gözler önüne serdi. Sarı, değerlendirmesinde "Son iki yılda üye olan 500 bin civarında üye vardı. Bu üyelerin ağırlıklı bir biçimde CHP ile yollarını ayırdığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.


Img 1785521284848 Cpvlva

Gürsel Tekin iddiasına net yanıt

Basın mensuplarının İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in görevden alındığı yönündeki iddiaları sorması üzerine Sarı, konunun MYK'de tartışıldığını ancak henüz bir karar verilmediğini söyledi. "MYK'de bu konuyla ilgili bir tartışma, bir gündem oldu ancak bununla ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapacağız." diyen Sarı, iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı.

Disiplin süreci sinyali

Sarı, Selin Sayek Böke ve Gül Çiftçi gibi isimlerin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edileceği iddialarına ilişkin ise "CHP'nin içinde olup, onun üyesi olarak varlığını devam ettiren ancak başka bir siyasal parti için çalışan arkadaşlarımıza ilişkin bir disiplin süreci işleteceğiz." diye konuştu. Bu açıklama, parti içindeki muhalif isimlere yönelik yaptırımların sinyalini verdi.


Img 1785521285188 02Z7Df

"Terörsüz Türkiye" süreci ve dokunulmazlık tartışmaları

MYK'de "Terörsüz Türkiye" süreciyle ilgili yasal çerçeve konusunun da ele alındığını belirten Sarı, tasarı henüz ortaya çıkmadığı için içeriğe dair yorum yapmadı. CHP'nin komisyondaki raporunun arkasında olduğunu vurgulayan Sarı, sürecin parlamento içinde şeffaf zeminde tartışılması gerektiğini söyledi. Dokunulmazlıklar konusunda ise CHP'nin tavrının net olduğunu belirten Sarı, dokunulmazlığın kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılmasını savunduklarını ifade etti.


Img 1785521285408 N1Q0Tn

Ediz Ün yeniden CHP'de

Sarı, Edirne Milletvekili Ediz Ün'ün CHP'ye dönüşüyle ilgili de bilgi verdi. Ün'ün hukuki süreçleri tamamlayarak akladığını belirten Sarı, "Vekilimiz aklanıp CHP'ye yeniden gelmek istedi. Biz de gerekli süreçleri işlettik. Muhtemelen Pazartesi günü itibarıyla CHP Grubu'nun bir parçası olacak." dedi.

Parti Sözcüsü, Özgür Özel'in CHP yönetimine yönelik eleştirilerine de yanıt vererek "CHP'nin özgül ağırlığı ortadadır, apaçıktır, son derece nettir." diye konuştu. Sarı, belediye başkanlarına yönelik operasyonlarla ilgili olarak ise masumiyet karinesine vurgu yaparak hukukun genel ilkelerine uygun yargılama yapılması gerektiğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA