Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2026 yılı itibarıyla doğalgazda kademeli faturalandırma sistemine geçiyor. Yeni uygulama, iklim koşulları ve bölgesel tüketim ortalamalarına göre şekillenecek.
Doğalgaz faturalarında yeni bir dönem başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2026 yılı itibarıyla doğalgazda da elektrikte olduğu gibi kademe esaslı fiyatlandırma modeline geçilecek. Özellikle iklim şartları gereği doğalgaz tüketiminin yüksek olduğu bölgeler için yeni bir fiyatlandırma sistemi gündemde. Bu gelişme, kış aylarının sert geçtiği Yozgat gibi İç Anadolu şehirlerini de yakından ilgilendiriyor.
Yüksek tüketim yapanlar hedefte: Yüzde 16'lık kesim toplam tüketimin yüzde 40’ını yapıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğalgazda uygulanacak yeni sistemin esas amacının adaletli bir faturalandırma olduğunu belirtti. Bayraktar, Türkiye genelinde doğalgaz kullanıcılarının yüzde 16’sının, toplam doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ını tükettiğine dikkat çekerek, “Bu düzenlemeyle toplumun büyük çoğunluğunu etkilemeden, yüksek tüketim yapan gruplara yönelik adım atacağız” dedi.
Yeni sistemde tüketim düzeyi esas alınacak, gelir seviyesi yüksek ve fazla tüketim yapan haneler destek kapsamı dışına çıkarılacak.
İllere göre doğalgaz kademesi belirlenecek
Yapılacak düzenlemede şehirlerin iklim yapısı ve mevsimsel tüketim ortalamaları dikkate alınacak. Doğalgaz tüketiminde adaletin sağlanması için, her il için farklı bir "makul tüketim" sınırı oluşturulacak. Bu sayede soğuk iklim bölgelerinde yaşayan vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılacak.
Bölgelere göre 2025 doğalgaz tüketim ortalamaları:
-
Marmara Bölgesi: 155 metreküp
-
Ege ve İç Anadolu: 180 metreküp
-
Karadeniz: 175 metreküp
-
Güneydoğu Anadolu: 195 metreküp
-
Doğu Anadolu: 235 metreküp
Bu verilere göre, Yozgat’ın da içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgesi’nde ortalama aylık tüketim 180 metreküp olarak hesaplanıyor. Yani, kademeli sistemde bu seviye referans alınarak fiyatlandırma yapılacak.
Devlet desteği sürecek ama seçici olacak
Doğalgaz faturalarında uygulanan devlet sübvansiyonları 2025 yılı itibarıyla oldukça yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Halen 100 TL’lik bir doğalgaz faturasının 60 TL’si devlet tarafından karşılanıyor. Ancak yeni sistemle birlikte, bu destek daha hedefli ve seçici bir modele dönüşecek.





