Zorlu sınav maratonunu geride bırakıp hayalindeki üniversiteyi kazanan binlerce genç için şimdi bambaşka bir mücadele başlıyor. Farklı şehirlerde yeni bir hayata adım atmaya hazırlanan öğrenciler ve çocuklarının geleceği için dişinden tırnağından artıran aileler, yerleşme heyecanını yaşarken bir yandan da barınma gerçeğiyle yüzleşiyor. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırladığı son araştırma, üç büyükşehir başta olmak üzere öğrenci nüfusunun yoğun olduğu illerdeki güncel tabloyu tüm açıklığıyla ortaya koyuyor.

İlk Evim Konut Kredisinde Son Dakika 1.20 Faizle Konut Kredisi Geldi Mi (2)

İstanbul'da Kiralar Rekor Tazeledi

Ev tutmak için yola çıkan bir öğrenci ailesini en çok zorlayan şehirlerin başında şüphesiz İstanbul geliyor. Kent genelinde ortalama kira 44 bin 332 liraya dayanırken, gençlerin gözdesi Beşiktaş ve Kadıköy'de 2+1 daire fiyatları 56 bin lira seviyesine kadar çıktı. Şişli'de 46 bin 500, Bakırköy'de 44 bin, Üsküdar'da ise 43 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Okullara ulaşımı görece kolay ama merkeze uzak sayılan Avcılar'da bile kapı 30 bin liradan açılıyor.

Ankara ve İzmir'de Bütçeyi Zorlayan Rakamlar

Başkent Ankara'da deprem sonrası yaşanan göç hareketliliğinin etkisi hâlâ hissediliyor. Şehirde ortalama bir konutun kirası 23 bin 921 lira civarında seyrederken, en uygun seçenek 25 bin lirayla Etimesgut semtinde karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin yoğunlaştığı Çankaya'da ise bu rakam iki katına kadar çıkabiliyor. Ege'nin öğrenci kenti İzmir'de ise Buca 28 bin lirayla görece en makul ilçe olurken, Bornova'da kiralar 37 bin 500 lirayı buluyor.

Artış Hızı Frenlese de Yük Hâlâ Çok Ağır

Resmi veriler yeni kiralanan evlerdeki artış hızının son 58 ayın en düşük seviyesine indiğini gösterse de mevcut tutarlar cepleri yakmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 100 metrekarelik bir dairenin ortalama kirası 25 bin 863 lira olarak hesaplandı. Erzurum, Trabzon ve Kayseri dışında 20 bin liranın altında ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Çocuklarını okutmak isteyen binlerce aile için ev kirası ödemek, ay sonunu getirme mücadelesinin en büyük kalemi olmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi