“Panik Yok, Reçete Var” ve “İlk Reçete, İlk Müdahale, İlk İmza” temalarıyla gerçekleştirilen sempozyumda, intörnlük sürecinde sık karşılaşılan klinik uygulamalar, acil müdahale yaklaşımları, adli tıp süreçleri ve reçeteleme esasları ele alındı.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, akademisyenler ve intörn hekim adayları katıldı.

Kritik Bir Süreç

Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Hıdır, fakülte bünyesinde ilk kez düzenlenen sempozyumla intörn hekimlerin mesleki gelişimlerine katkı sunmayı ve teorik bilgilerini uygulama deneyimiyle pekiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Rektör Yaşar'dan Tek Derslik Mesaj Hekimliğin Temeli İnsanı Hedef AlmaktırProf. Dr. Hıdır, konuşmasının devamında, “İntörn hekimlerimiz, teorik bilgilerini uygulama ile birleştirerek mesleki yetkinliklerini geliştirdikleri kritik bir süreçten geçmektedir. Bu sempozyumun, öğrencilerimizin sahada karşılaşabilecekleri durumlara yönelik bilgi ve deneyim kazanmalarına katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

Etik Değerlere Bağlı Kalın

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar da konuşmasında, intörnlük döneminin öğrencilikten hekimliğe geçişte önemli bir aşama olduğunu söyledi. Rektör Yaşar konuşmasının devamında, “Tıp eğitimi yalnızca bilgi kazandıran değil, aynı zamanda sorumluluk alma, doğru karar verme ve etik değerlere bağlı kalmayı öğreten bir süreçtir. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolaylaşmış olsa da klinik muhakeme, empati ve sorumluluk alma hekimliğin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu nedenle iyi hekimliğin temelinde insanı merkeze almak yer alır. Yozgat Bozok Üniversitesi olarak bilimsel düşünen, etik değerlere bağlı ve topluma hizmet etmeyi ilke edinmiş hekimler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bugün gerçekleştirilen sempozyumun da intörn öğrencilerimizin mesleki donanımlarını güçlendirmelerine, güncel bilgileri takip etmelerine ve sahada karşılaşabilecekleri durumlara daha hazırlıklı olmalarına katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Branşlar Hakkında Bilgiler Paylaşıldı

Açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumlarda; acil serviste kritik karar verme süreçleri, triyaj uygulamaları, stabilizasyon ve güvenli sevk kriterleri, kardiyolojik ve göğüs hastalıklarına yönelik acil yaklaşımlar, kayıt ve adli tıp uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar ile adli rapor yazım usulleri değerlendirildi. Sempozyum kapsamında ayrıca poliklinikte reçeteleme süreçleri, kulak burun boğaz, enfeksiyon hastalıkları ve iç hastalıklarında güncel yaklaşımlar, aile hekimliği uygulamaları ile ortopedi, dermatoloji ve nöroloji alanlarında sık karşılaşılan klinik durumlar ele alındı. Alanında uzman akademisyenler tarafından gerçekleştirilen sunumlarda, intörn hekimlerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri vakalar örnekler üzerinden değerlendirilerek uygulamaya yönelik bilgiler paylaşıldı. Program, mezuniyet öncesi deneyim paylaşımının gerçekleştirildiği “Eşiğin Ötesinden Sesler” başlıklı mezun sohbeti ile sona erdi. Sempozyum boyunca katılımcılar, hekimlik uygulamalarına ilişkin güncel bilgileri takip etme ve farklı uzmanlık alanlarından akademisyenlerle bilgi alışverişinde bulunma fırsatı elde etti.

Kaynak: Bozok Üniversitesi