Kampanya kapsamında geçen yıl gerçekleştirilen çalışmalarda öğrencilere eğitim verildi, vatandaş ve esnafla görüşmeler yapıldı. Asılsız çağrıların sonlandırılması amacıyla yürütülen faaliyetler il genelinde etkili oldu.
Asılsız Çağrı Oranı Yüzde 15'e Düştü
Yozgat 112 Acil Çağrı Merkezine geçen yıl toplam 391 bin 939 çağrı geldi. Bu çağrıların 57 bin 720'si asılsız, 92 bin 491'i ise arama sırasında kapanan çağrılardan oluştu. Asılsız çağrı oranı yaklaşık yüzde 15 olarak kayıtlara geçti.
2024 yılında ise toplam 410 bin 573 çağrının yaklaşık yüzde 20'si asılsız çağrı olarak kaydedilmişti. Bu verilere göre bir önceki yıla kıyasla asılsız çağrı oranında önemli bir düşüş yaşandı.

"İlk 5 İçerisinde Yer Alan İllerden Biriyiz"
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, yaptığı açıklamada 112 Acil Çağrı Merkezinin insanların en zor zamanlarında ulaştığı önemli bir iletişim noktası olduğunu ifade etti. Vali Özkan, Çağrı merkezine gelen asılsız çağrıların sahada çalışan personeli zorladığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Yozgat olarak hemşehrilerimizin duyarlılığı sayesinde bu konuda ilk 5 içerisinde yer alan illerden biriyiz. Hassasiyetleri ve duyarlılıklarından dolayı hemşehrilerimize şükranlarımı sunuyorum"
Vali Özkan, çağrılara verilen reaksiyon sürelerinin de en kısa olan illerden biri olduklarını belirterek, çağrı merkezi personelini tebrik etti.

"Asılsız Çağrıları Sıfıra Doğru Taşımak İstiyoruz"
Vali Özkan, aramaların bir kısmının açılıp kapanan çağrılar olduğunu, yanlış arama suretiyle gerçekleşen çağrıların da bulunduğunu dile getirdi. Asılsız çağrı oranının yüzde 10-15 aralığına denk geldiğini vurguladı.
Özkan, asılsız çağrıları vatandaşların hassasiyeti ve gayretiyle sıfıra doğru taşımak istediklerini söyledi. "İnşallah bu şekilde ilerlediğimizde bu da gerçekleşecektir. Yozgatlı hemşerilerimize güvenimiz bu konuda tamdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Genelinde İlk 5 Arasında
Yozgat 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Harun Esim, İçişleri Bakanlığının her hafta yayımladığı verilere göre Türkiye'de ilk 5 içinde yer aldıklarını belirtti. Duyarlılıklarından dolayı Yozgat halkına teşekkür etti.
Esim, çağrı merkezinin kurulduğu ilk yıllarda yüzde 80 asılsız, yüzde 20 gerçek çağrı oranı olduğunu bildirdi. Valilik öncülüğünde yürütülen kampanya kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü, jandarma ve emniyetle saha çalışması yaptıklarını aktardı.
Esim, özellikle okullarda eğitim verildiğini, yerinde vatandaş ve esnafla görüşmeler yapılarak gereksiz aramanın yapılmaması konusunda farkındalık oluşturulduğunu anlattı. "Herkesten, özellikle çocuklarımıza telefonları verdiğimizde kontrol ederek onları 112'yi gereksiz yere aramamaları konusunda uyarmalarını istiyoruz" dedi.

"Ambulansın İş Yükü Artıyor"
112 Acil Çağrı Merkezi Komuta Doktoru Fatma Sena Solmaz, çok hızlı şekilde çağrıları yönetmeye ve uygun ambulansları göndermeye çalıştıklarını anlattı. Her çağrının önemli olduğunu dile getirdi.
Solmaz, asılsız çağrılar olduğu zaman ambulansın iş yükünün arttığını ifade etti. "Bir ambulansın gereksiz yere gitmesine ve gerçekten ihtiyaç olan bir hastaya gerekli vakitte ulaşamamasına sebep oluyor. Bu da tabi ki hasta açısından çok büyük risk" diye konuştu.
Son dönemlerde verilen bilgiler ve eğitimlerle asılsız çağrı sayısının düştüğünü belirten Solmaz, arandığı zaman vatandaşlara bu konuda bilgi verdiklerini kaydetti.




