Yozgat’ta konut piyasasında son aylarda durağan bir dönem yaşanıyor. Emlak sektörü temsilcileri, artan inşaat maliyetleri ve yüksek faiz oranlarının hem satışları hem kiraları doğrudan etkilediğini söylüyor.
SM Gayrimenkul sahibi Musa Seyda Şahin, “Metrekare maliyetleri çok yükseldi, bu da fiyatlara yansıyor. Altınla kıyaslandığında gayrimenkul şu an aslında ucuz ama vatandaşın alım gücü zayıf. Faiz oranları düşmeden piyasada büyük bir hareket beklemiyoruz” ifadelerini yer verdi.

Malzeme Maliyetleri Artışın Başlıca Nedeni
konut fiyatlarının yükselmesinde en büyük etkenin inşaat malzemelerindeki zamlar olduğunu belirten Şahin, “Mutfak dolabı, parke, işçilik… Hepsi zamlandı. Bu da doğal olarak daire fiyatlarına yansıyor. Yaklaşık bir yıldır fiyatlar aynı seviyede ama faizler düşerse bir kıpırdanma bekliyoruz” dedi.
Yozgat’ta fiyat farklarını belirleyen bir diğer unsurun ise mahalle seçimi olduğunu belirten Şahin, “Kentpark, Bilal Şahin ve Karatepe mahalleleri eğitim, sağlık ve sosyal alanlarıyla öne çıkıyor. Bu bölgelerde fiyatlar doğal olarak daha yüksek” diye konuştu.

Kiralarda Talep Eşyalı Dairelere Kaydı
Öğrenci kiralıklarının da değiştiğini dile getiren Şahin, “Artık öğrenciler çoğunlukla eşyalı daire istiyor. Eşyalı kiralar 12 bin liradan başlıyor, 17 bine kadar çıkıyor. Özellikle tıp öğrencileri daha nezih ve sessiz alanları tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Yeni Konutlarda Fiyatlar 4 Milyonun Üzerinde
Turyap Yozgat temsilcisi Buğra Yılmaz ise yeni dairelerin 4 milyon TL’nin üzerinde başladığını belirterek, “Eski binalar 1,5 ila 3 milyon arasında değişiyor. Kira fiyatları konut fazlası nedeniyle biraz dengelendi” şeklinde konuşan.

Yılmaz, Ağustos ayında 900’e yakın konut satıldığını, ancak son aylarda bu sayının 700’e gerilediğini söyledi. “Faizler düşünce satış artıyor. Merkez Bankası’ndan yeni bir indirim yolumda ve böylelikle piyasayı yeniden hareketlendirebilir” diye konuştu.



