Yaz aylarının vazgeçilmez geleneği olan koyun kırkma işlemi, Yozgatlı besiciler tarafından genellikle kendi imkanlarıyla gerçekleştiriliyor. Çiftçiler, artan sıcaklıklarla birlikte koyunların rahatlaması, verimlerinin artması ve hastalanmalarının önüne geçilmesi için kırkmanın şart olduğunu belirtiyor. Kırkım işlemleri, yöreye göre değişmekle birlikte, geleneksel makaslar veya modern elektrikli makineler kullanılarak yapılıyor. Kırkılan yünler ise çeşitli alanlarda kullanılmak üzere özenle toplanıyor.
"Yün Değer Kaybetti Ama Kırkım Hayvan Sağlığı İçin Şart"
Sorgun ilçesinde uzun yıllardır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Yusuf Taner Yiğit, koyun kırkma mesaisini AA muhabirine anlattı. Yiğit, "Koyunlarımızın kırkımını yapıyoruz. Kendimiz kırkıyoruz makinelerle. Benim hayvancılığa başladığım senelerde adam geliyor, koyunu kırkıyor, yününü alıp gidiyordu. Şimdi 70 liraya kırkıyor, yününü de 5 liraya satıyoruz" diyerek yünün ekonomik değerindeki düşüşe dikkat çekti.
Yün alıcılarının eskisi kadar olmadığını ancak Mersin, Balıkesir ve Yerköy'den arayanların bulunduğunu belirten Yiğit, her sene gelen bir Yerköylü arkadaşına yünleri vermeyi düşündüğünü ifade etti. Yiğit, yünlerin artık yeterince değerlendirilememesine rağmen, hayvan sağlığı için kırkımın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. "Yaz geldi bu hayvan kırkılmazsa terler, hastalanır. Kırktığın zaman tertemiz oluyor" şeklinde konuştu.
Bu sene Kurban Bayramı'nın araya girmesi nedeniyle kırkım işlemlerine biraz gecikmeli başladıklarını da ekleyen Yiğit, "Aslında biz biraz da geciktik. Kurban Bayramı araya girince yapamadık. Yine bugüne de iyi ki kalmış. Soğuklar oldu. Şimdi daha iyi. Bugüne şükürler olsun" diyerek hava koşullarının kırkım için uygun hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yozgat'ta koyun kırkma sezonu, besiciler için yoğun bir dönemi işaret ederken, bu geleneksel faaliyet hem hayvancılığın devamlılığı hem de hayvanların refahı açısından kritik önem taşıyor. İHA