Yozgat'ta 2026 kış mevsimi yağışları, son 63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri, İç Anadolu Bölgesi'nde yağışların mevsim normallerinin ve geçen yılın üzerinde seyrettiğini ortaya koydu.

Yağışlar Normallerin Yüzde 47 Üzerinde

Türkiye genelinde 2025 Aralık, 2026 Ocak ve Şubat aylarını kapsayan kış mevsimi yağışları metrekareye 300,8 kilogram olarak ölçüldü. Bu değer, mevsim normallerinin yaklaşık yüzde 47 üzerinde seyrederken, geçen yılın aynı dönemine göre iki katı aşan bir artışa işaret ediyor.

Yağışlardaki dengesiz dağılımın bazı bölgelerde taşkın riskini artırabileceği, bazı bölgelerde ise yeraltı su kaynaklarına olumlu katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.

İç Anadolu'da Rekor Artış

İç Anadolu Bölgesi'nde yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 47, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Yozgat, Sivas, Kayseri, Niğde ve Nevşehir yüksek yağış alan iller arasında öne çıktı. Yozgat'ta toprak neminin artması tarımsal üretim için olumlu bir zemin oluştururken, ani ve yoğun yağışların su baskını riskini de beraberinde getirdiği kaydediliyor.

Bölgesel Dağılımda Farklılık

İç Anadolu'da yağış dağılımı iller arasında farklılık gösterdi. Karaman metrekareye 274,5 kilogram ile en fazla yağış alan il olurken, Kırıkkale 145,6 kilogram ile en düşük seviyede kaldı. Yozgat ise yüksek artış gösteren illerden biri olarak kayıtlara geçti. Kayseri ve Sivas ile birlikte Yozgat'taki kış yağışları son 63 yılın zirvesine ulaşarak bölgesel istatistiklerde üst sıralarda yer aldı.

Meteoroloji verileri, yağışların genel bir artışın yanı sıra bölgesel farklılıklar içeren bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Yağış rejimindeki bu değişimin önümüzdeki dönemdeki etkileri takip ediliyor.

Kaynak: AA