Otomotiv dünyasında kartlar yeniden dağıtılırken, dev markalar artık sadece büyük pazarlara değil, ülkelerin kendine has coğrafi ve ekonomik ihtiyaçlarına da odaklanıyor. Özellikle şehir içi ulaşımın çileye dönüştüğü, yakıt fiyatlarının cep yaktığı günümüzde, markaların tüketiciye sunduğu alternatifler bambaşka bir boyuta taşındı. Gözler şimdi, Asya'nın en rekabetçi pazarlarından birinde atılacak o sürpriz adımda. Kendi evindeki daralmayı aşmak isteyen üreticiler, artık sınırları aşıp tüketicinin tam da aradığı pratik çözümlerle sahneye çıkıyor.
Dar Sokakların Yeni Çözümü
Diyelim ki daracık bir sokakta park yeri arıyorsunuz; arkadan kornalar çalıyor, direksiyon başında ter döküyorsunuz. İşte Japonya'daki sürücülerin her gün yaşadığı bu çile, "kei" adı verilen kutu gibi mini araçları ülkenin vazgeçilmezi yapıyor. Geçtiğimiz yıl Japonya'da satılan yeni araçların yüzde 36,5'i bu ufaklıklardan oluştu. BYD de tam bu noktadan oyuna girerek Racco adını verdiği yepyeni modelini piyasaya sürüyor. Hedef belli; hem o park çilesini bitirmek hem de bu araçlara sağlanan vergi ve sigorta indirimlerinden sonuna kadar yararlanmak. Üstelik kırsal kesimde kapanan benzin istasyonları yüzünden yolda kalma korkusu yaşayan bölge halkı için elektrikli ve masrafsız bir kaçış kapısı aralanıyor.

Fiyatı ve Menziliyle Şaşırtıyor
Peki bu işin maliyet boyutu ne alemde? Devlet teşvikleri de hesaba katıldığında Racco'nun fiyatının 2 milyon yenin, yani yaklaşık 578 bin liranın altına inmesi bekleniyor. Bugünlerde sıfır bir otomobil için oldukça iddialı bir rakam. Üstelik tam şarjla 210 ila 320 kilometre arasında yol yapabiliyor. Bu menzil, Japonya'nın en çok satan mini elektrikli modeli Nissan Sakura'yı bile geride bırakıyor. İnsanın aklına ister istemez "Bu kadar ucuza bu donanım nasıl sığdırılıyor?" sorusu geliyor.
Asıl Hedef Toyota'yı Tahtından Etmek
Vitrindeki bu sevimli arabanın arkasında aslında devasa bir hırs yatıyor. BYD'nin kurucusu Wang Chuanfu, önümüzdeki beş yıl içinde Toyota'yı devirip dünyanın bir numarası olmayı kafasına koymuş durumda. Çin'deki acımasız rekabetten sıyrılmak isteyen şirket; Macaristan'dan Brezilya'ya, Tayland'dan Özbekistan'a kadar fabrikalar kurarak küresel bir ağ örüyor. Elbette Japonya pazarında tutunmak kolay değil. Yabancı markalara pek yüz vermeyen bu ülkede BYD geçen yıl sadece 3 bin 742 araç satabildi. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump'ın bile "gerçekten sevimli" bulup Amerika'da üretilmesini istediği bu pratik araçlar, yakın gelecekte satış listelerini kökünden değiştirebilir.





