Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşme, Türkiye ile Katar arasında son dönemde ivme kazanan askerî iş birliğinin güncel durumunu değerlendirmek amacıyla yapıldı. İki yetkili, ikili savunma konularının yanı sıra bölgesel güvenlik meselelerinde de görüş alışverişinde bulundu.

Savunma ve güvenlik gündemi

Telefon diplomasisi, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle savunma sanayii alanındaki temaslarının yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Katar, Türk savunma ürünlerine ilgi gösteren ülkeler arasında yer alırken, iki ülke arasında askerî eğitim ve ortak tatbikat konularında da mevcut iş birliği sürüyor.

Görüşmede ayrıca bölgedeki güvenlik gelişmelerinin ele alındığı, tarafların istikrarın korunmasına yönelik ortak yaklaşımları değerlendirdiği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, bu tür temasların düzenli aralıklarla sürdürüldüğünü belirtiyor.

İkili ilişkilerde savunma boyutu

Türkiye ile Katar arasındaki savunma ilişkileri, son yıllarda imzalanan anlaşmalar ve karşılıklı üst düzey ziyaretlerle derinlik kazandı. İki ülke, bölgesel krizlerde benzer pozisyonlar alırken, askerî alandaki iş birliğini de çeşitli platformlarda ilerletiyor.

Bakan Güler'in Katar'lı mevkidaşıyla gerçekleştirdiği bu görüşmenin, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan üst düzey temasların hazırlığı niteliğinde olduğu değerlendiriliyor. Görüşmeye ilişkin resmî açıklamada, ele alınan konuların detayına yer verilmedi.

Kaynak: İHA