Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Şeneldir, burun açıcı spreylerin yalnızca kısa süreli tedavilerde kullanılması gerektiğini vurguladı. Hastaların sağladığı rahatlama hissi nedeniyle bu ürünleri uzun süre kullanmaya devam ettiğini ifade eden Şeneldir, "Bu spreyleri genellikle sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonlarında 3 ila 5 gün kullanmalarını öneriyoruz. Ancak bazı hastalar spreysiz uyuyamadığını, nefes alamadığını ifade ediyor. Zamanla sprey, geçici bir tedavi olmaktan çıkıp bağımlılık haline gelebiliyor" dedi.
"Sprey olmadan nefes alamaz hale geliyorlar"
Burun açıcı spreylerin aylarca hatta yıllarca kullanılmasının burun tıkanıklığını daha da artırabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Şeneldir, "Bir süre sonra hastalar sprey olmadan nefes alamaz hale geliyor. Bu durum yalnızca burunda değil, tansiyon ve kalp ritmi üzerinde de olumsuz etkilere yol açabiliyor" diye konuştu.
Uzun süreli kullanımın burun mukozasında kuruluk, tahriş, kabuklanma ve burun kanamalarına neden olabileceğini aktaran Şeneldir, şu bilgileri paylaştı:
"Bunun yanında çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve huzursuzluk gibi sistemik yan etkiler de görülebiliyor. Spreylerin etkisi zamanla azalıyor ve hastalar aynı rahatlamayı sağlamak için daha sık kullanmaya başlıyor. Bu durum burun etlerinin daha da büyümesine ve kronik burun tıkanıklığına neden olabiliyor."
İlaç tedavisi yetersiz kalırsa cerrahi gündeme geliyor
Burun spreyi bağımlılığının tedavisinde öncelikle ilaç ve uygun burun spreyleriyle hastayı bu alışkanlıktan uzaklaştırmaya çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Şeneldir, "Öncelikle okyanus suyu ve hekim kontrolünde kullanılan nazal kortizon spreyleriyle tedavi planlıyoruz. Ancak burun etleri kalıcı olarak büyümüş ve ilaç tedavisinden fayda görülmüyorsa cerrahi müdahale gerekebiliyor" ifadelerini kullandı.
Şeneldir, burun açıcı spreylerin gelişigüzel ve uzun süre kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Burun spreyleri mutlaka hekim önerisiyle ve önerilen süre boyunca kullanılmalı" uyarısında bulundu.





