Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yetişen ve Türkiye'nin başka hiçbir yerinde tohumu tutmayan Bağrıbütün Kavunu, 4 yıl süren bilimsel incelemeler sonucunda coğrafi işaret aldı. Sadece Yozgat'ta yetişebilen ve halk arasında 'yer muzu' olarak bilinen kavun, hem aroması hem kokusuyla büyük ilgi görüyor. Yozgatlıların önemli gelir kaynaklarından biri olan Bağrıbütün Kavunu, hasat döneminde günde 50-100 adet toplanıyor.
YOZGAT'TAN BAŞKA YERDE YETİŞMİYOR
2020 yılında tescillenen Bağrıbütün Kavunu, yalnızca Yozgat topraklarında yetişiyor. Türkiye'nin farklı illerinde defalarca denemeler yapılmasına rağmen tohumlar, başka bölgelerde normal kavuna dönüşüyor. Yozgat'a özgü bir marka haline gelen kavun, hem yerel pazarlarda hem de küresel piyasada talep görüyor. Bu sezon yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle, üretiminde yüzde 50 oranında düşüş yaşanan Bağrıbütün kavununun, önümüzdeki sezonda verimininin artırılması hedefleniyor.
KARGOYLA GÖNDERİLEMİYOR
İsmini, iç kısmındaki çekirdeklerinin bütün bir halde olmasından alan Bağrıbütün Kavunu, şekli ile kavuna tadıyla muza benziyor. Bundan dolayı Yozgatlılar arasında Bağrıbütün Kavunu, 'yer muzu' olarak adlandırılıyor. Yalnızca Yozgat'ta değil, İstanbul, İzmir, Manisa ve Ankara gibi şehirlerde de alıcı bulan kavun, hassas yapısı nedeniyle hiçbir yere kargoyla gönderilemiyor.
TANESİ 40 LİRADAN ALICI BULUYOR
Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yaşayan çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı olan Bağrıbütün kavunu, tanesi 40 TL'den alıcı buluyor. Hasat döneminde günlük 50-100 adet toplanan kavunlar, taze bir şekilde tüketiciye ulaştırılıyor.
YOZGAT'IN KÜLTÜREL MİRASI
Yapılan araştırmalar ve DNA analizleri sonucunda Bağrıbütün Kavununun, Yozgat dışında hiçbir ilde yetişmeyeceği ve Yozgat'a özgü olduğu kanıtlandı. Bu özelliği ile Bağrıbütün kavunu yalnızca bir meyve değil aynı zamanda Yozgat'ın korunması gereken kültürel bir mirası haline geldi.




