Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu Kurban Bayramı tatili öncesinde vatandaşları siber saldırılara ve dolandırıcılık girişimlerine karşı uyardı. Topuzoğlu özellikle otel rezervasyonu yaparken ve tatilde ortak internet ağlarını kullanırken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Tatil Hayaliniz Kabusa Dönüşmesin! Uzman İsimden Kritik ‘Bayram’ Uyarısı (2)

Sosyal Medyada Paylaşılan Tatil Fotoğrafları Hırsızlara Davetiye Çıkarabiliyor

Topuzoğlu tatil dönemlerinde sosyal medyada yapılan paylaşımların da büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. Topuzoğlu "Sosyal mecrada paylaşılan tatil fotoğrafları hırsızlara davetiye çıkarabiliyor" dedi. Topuzoğlu tatilde olunduğunun ve evin boş olduğunun sosyal medyadan duyurulmasının kötü niyetli kişiler için bir fırsat yarattığını vurguladı.

Topuzoğlu tatilcilerin bu tür paylaşımlardan kaçınarak, tatili sanal dünyadan uzak ve daha sakin bir şekilde geçirmelerini tavsiye etti. Bu durumun hem güvenlik hem de tatil keyfi açısından daha faydalı olacağını belirtti.

Tatil Hayaliniz Kabusa Dönüşmesin! Uzman İsimden Kritik ‘Bayram’ Uyarısı (3)

Sahte Rezervasyon Sitelerine Karşı TÜRSAB Uyarısı

Tatil rezervasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin sitelerin güvenilirliği olduğunu söyleyen Hakan Topuzoğlu, vatandaşları sahte sitelere karşı uyardı. Topuzoğlu "Tatil rezervasyonu yaptığımız sitenin TÜRSAB üyesi olup olmadığı ya da böyle bir yerin gerçekten var olmadığını incelemezsek, telefonla teyit etmezsek bunun gerçek bir rezervasyon olup olmadığını anlamayız" ifadelerini kullandı.

Topuzoğlu bu dönemlerde sahte sitelerin çok fazla kurulduğuna dikkat çekti. Benzer adreslerle oluşturulan bu sitelerden rezervasyon ve ödeme alındığını ancak hizmetin sağlanmadığını belirten Topuzoğlu bu durumun hem tatil düşüncesini zehir ettiğini hem de ciddi maddi kayıplara yol açtığını söyledi.

Ortak WiFi Ağlarında Bankacılık ve E-Devlet Uyarısı

Tatil bölgelerinde sıkça kullanılan ortak WiFi ağlarının da büyük bir siber güvenlik riski taşıdığını ifade eden Topuzoğlu bu ağlara bağlanıldığında kişisel veri gerektiren uygulamalara girilmemesi gerektiğini vurguladı. Topuzoğlu "Gittiğimiz yerde ortak WiFi ağına bağlandıysak tabi ki bu WiFi üzerinden kişisel veri gerektiren bankacılık gibi e-devlet gibi uygulamalara girmememiz çok önemli" dedi.

Topuzoğlu bu tür ağlar üzerinden yapılan işlemlerde kişisel bilgilerin ve şifrelerin siber saldırganların eline geçme riskinin yüksek olduğunu belirtti. Topuzoğlu vatandaşların tatildeyken bu tür hassas işlemler için kendi mobil verilerini veya güvenli VPN hizmetlerini kullanmaları önerisinde bulundu.

Kaynak: İHA