Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklik kapsamında, yeni tescil edilecek belirli ağır vasıtalarda takograf bulundurma ve kullanma zorunluluğunun başlayacağını açıkladı. Kurala uymayan araç sürücülerine 75 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na gönderdiği yazı ile kanun değişikliğine ilişkin bilgilendirme yaptı. Yapılan düzenlemeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa tescil edilecek olan, yani sıfır olarak alınacak, yük taşımada kullanılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı aşan kamyon ve çekici cinsi motorlu taşıtlarda takograf cihazı bulundurulması ve kullanılması zorunlu hale gelecek. Bu zorunluluk için belediye veya mücavir alan sınırı ayrımı yapılmayacak.

Ticari Araçlara Yeni Zorunluluk Uymayanlara 75 Bin Tl Ceza Yazılacak!

"Mağduriyet Yaşanmaması İçin Uyarıdır"

EGM açıklamasında, söz konusu kanun değişikliğinin yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi. Açıklamada, "Mağduriyet yaşanmaması adına bu cinste araç alacakların bilgilendirilmesi" talep edildi. Bu ifadelere yer verilen uyarı yazısı, ilgili sektör paydaşlarını yeni düzenlemeye hazırlıklı olmaları konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Düzenlemenin geçmişe yönelik bir uygulaması olmayacağı da açıklandı. Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki yıllarda üretilmiş olan taşıtlar ile ilgili yönetmelikle muafiyet tanınan taşıtlarda takograf bulundurma ve kullanma zorunluluğu aranmayacak. Bu durum, mevcut araç filosu için geçiş süreci tanımadığını, zorunluluğun tamamen yeni tescil edilecek araçları kapsayacağını gösteriyor.

Ticari Araçlara Yeni Zorunluluk Uymayanlara 75 Bin Tl Ceza Yazılacak! (1)

Yozgat’ta Ramazan Kolisi Fiyatları 2026’da Ne Kadar Oldu?
Yozgat’ta Ramazan Kolisi Fiyatları 2026’da Ne Kadar Oldu?
İçeriği Görüntüle

75 Bin Lira İdari Para Cezası Uygulanacak

Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen ceza hükümleri doğrultusunda, araçlarda yönetmelikte belirtilen nitelik ve nicelikteki gereçleri bulundurmayan sürücülere bin lira idari para cezası verilecek. Takograf bulundurmayan veya kullanmayan sürücülere ise bu cezanın çok üzerinde, 75 bin lira idari para cezası uygulanması öngörülüyor. Aynı şekilde, hız sınırlayıcı cihaz bulundurmayan ve kullanmayan sürücülere de 75 bin lira ceza kesilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu uyarısı, özellikle nakliye ve taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren ve yeni araç almayı planlayan firmalar ile bireysel araç sahipleri için önem taşıyor. Sektör temsilcilerinin, yürürlüğe girecek yeni mevzuatı takip ederek araç alım süreçlerini buna göre planlamaları gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi