Türk Kızılay Yozgat İl Merkezi Başkanlığı bu anlamlı günü sıradan bir kutlamanın ötesine taşıyarak Yozgat’ın tarihine ışık tutan tarihi bir sergiye imza attı. Yozgat Rıza Kayaalp Spor Salonu avlusunda açılan sergi, gün boyu ziyarete açık kalacak. Türk Kızılay Yozgat Şube Başkanlığı, Kadın Teşkilatı ve Genç Kızılay Teşkilatı’nın görev aldığı bu özel etkinlikte; Osmanlı döneminde cephedeki askerlerin ve esir düşen Yozgatlı gençlerin aileleriyle yaptıkları yazışmalar ile Kızılay’ın tarihi arşivinden seçilen nadide yayınlar ilk kez bir araya getirildi.

Yozgat’ta Kızılay’ın 158. Yılına Özel Tarihi Sergi (5)

Cephe Arkasındaki İnsani Köprü: Üsera Heyeti Belgeleri

Serginin içeriği ve Kızılay’ın tarihi misyonu hakkında bilgi veren Türk Kızılay Yozgat İl Merkezi Başkanlığı Uzman Personeli İbrahim Diler, Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin 1868 yılından bu yana Osmanlı’nın dahil olduğu tüm savaşlarda kritik roller üstlendiğini hatırlattı. Cemiyetin sahra hastaneleri, esir yardımları ve cephe gerisinde kurduğu çayhanelerle ordunun en büyük destekçisi olduğunu belirten Diler, "Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti savaş dönemlerinde çok önemli bir insani emaneti sırtladı. 1912 yılında kurulan Üsera (Esirler) Heyeti sayesinde, cephedeki ya da esir kamplarındaki evlatlarından haber alamayan ailelerin mektupları taşındı. Askerlerin ailelerine, ailelerin de askerlere yazdığı mektuplar bu köprü sayesinde adreslerine ulaştı. Biz de bu yıl dönümünde Kızılay arşivinden Yozgatlı esirlerimize ve ailelerine ait çok özel belgeleri çıkararak hemşehrilerimizle buluşturduk" sözleriyle sergide öne çıkan mektupların hikayesini aktardı.

Yozgat’ta Kızılay’ın 158. Yılına Özel Tarihi Sergi (6)Sergiyi ziyaret edenler; 5 esir mektubu, 5 asker mektubu ve 10 adet esir kartının yanı sıra Kızılay’ın kuruluşundan bugüne uzanan tarihsel sürecini yansıtan fotoğraf koleksiyonunu inceleme fırsatı buluyor. Diler, bu sergiyle aynı zamanda Yozgat’ın yerel tarihine ve savaş döneminde Yozgatlı ailelerin yaşadığı dramlara bir kapı aralamayı hedeflediklerini belirterek Kızılay olarak daha nice yıllar aynı kararlılıkla hizmet etmeyi arzuladıklarını ifade etti.

Yozgat’ta Kızılay’ın 158. Yılına Özel Tarihi Sergi (1)

Asırlık Yayınlar ve Nadide Arşiv Malzemeleri Bu Sergide

Kutlama programına şahsi arşivindeki nadide eserlerle destek veren emekli kütüphaneci ve Kızılay gönüllüsü Selahattin Öztürk ise sergiye farklı bir boyut kazandırdı. 1868 yılından sonra Kızılay tarafından basılmış hem Osmanlıca hem de Latin harfli yayınlardan özel bir seçki oluşturduğunu belirten Öztürk, kültürel bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Yozgat’ta Kızılay’ın 158. Yılına Özel Tarihi Sergi (4)Arşivindeki en eski parçanın 1918 yılına ait Hilal-i Ahmer Gazetesi olduğunu ifade eden Öztürk, sergilenen diğer eserler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Burada, Kızılay’ın yayıncılık tarihine ait önemli bir hafızayı paylaşıyoruz. Hilal-i Ahmer Mecmuası’nın ilk sayısı ve daha sonra adı Kızılay Dergisi olarak değişen farklı dönemlere ait süreli yayınlar ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Mekan kısıtlılığı sebebiyle tüm arşivi getirmek mümkün olmasa da insanlarımıza bu tür tarihi yayınların varlığını hatırlatmak bu mirastan haberdar etmek istedik. Kızılay’ın 158. kuruluş yılını bu vesileyle yad ediyor, sergiden istifade edecek tüm Yozgatlılara iyi günler diliyorum."

Yozgat’ta Kızılay’ın 158. Yılına Özel Tarihi Sergi (3)Kızılay'ın köklü tarihini ve Yozgat'ın geçmişini bir araya getiren bu özel sergi gün sonuna kadar Rıza Kayaalp Spor Salonu avlusunda ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Muhabir: Hayrunnisa Karabulut