Aile Koruma Paketi kapsamında gündeme gelen yeni düzenleme ile ev kadınlarının sigorta primlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak.

Primlerin Üçte Birini Devlet Ödeyecek
Yeni modelle birlikte isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının prim yükü azalıyor. 2026 yılı itibarıyla en düşük isteğe bağlı sigorta primi 10 bin 899 TL seviyesinde uygulanırken, planlanan düzenleme ile bu tutarın yaklaşık üçte biri devlet tarafından ödenecek. Bu destek sayesinde ev kadınlarının aylık ödeyeceği tutar önemli ölçüde düşecek.
Özellikle 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan kadınlar için 3600 günle kısmi emeklilik imkânı devam ediyor. Bu kapsamda 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü tamamlayanlar, yaş şartını yerine getirdiklerinde emekli aylığı almaya hak kazanabiliyor. 1999 ile 2008 yılları arasında sigorta girişi olanlar için ise prim şartı 4500 gün olarak uygulanıyor.

Başvurular e-Devlet Üzerinden Yapılacak
Emeklilik sürecine dahil olmak isteyen ev kadınları başvurularını e-Devlet üzerinden kolayca gerçekleştirebiliyor. “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurularak kısa sürede sisteme dahil olunabiliyor. 18 yaşını doldurmuş, Türkiye’de yaşayan ve aktif sigortalı bir işte çalışmayan kadınlar bu haktan yararlanabiliyor.
Evde üretim yaparak gelir elde eden kadınlar için de ek kolaylıklar sağlanıyor. Esnaf muafiyeti belgesi alan kadınlar daha düşük prim ödeyerek sigortalı olabiliyor. Bu uygulama ile hem kayıt dışı üretimin önüne geçilmesi hem de emeklilik sürecinin kolaylaştırılması hedefleniyor.





