Yıllardır Yozgat’ın kendisine sorduğu ama bir türlü cevap bulamadığı bir sorudur bu:
Yozgat’ın neyi meşhur?
Yozgat der ki: gastronomik şu ürünler var, onlar meşhur.
Ama il sınırlarının dışına çıktığınızda, “yok öyle bir şey” deniyor.
Öyle ya, bir şeyin meşhur olabilmesi için diğer vilayetlerin de bunu kabul etmesi gerek.
Örnekle anlatalım:
Her ilin kendine özgü yemekleri, tatlıları veya içecekleri vardır.
Baklava deyince aklınıza hangi il gelir?
Antep!
Aynen öyle, hiç düşünmeden bir çırpıda söylersiniz.
Bunu Yozgat’ta da böyle söylerler, Tekirdağ’da da, Hakkari’de de…
Değişmez.
Mantı, pastırma, sucuk dersek aklınıza ilk gelen şehir nedir?
Kayseri!
Yine düşünmeden söylersiniz.
Örnekleri değiştirelim:
Nevşehir deyince; Peribacaları.
Çini deyince; Kütahya.
Halı deyince; Hereke.
Edirne deyince; Kırkpınar.
Hangi alandan bakarsanız bakın, esasında bir ilin meşhurları o il ile bütünleşmiştir.
Bunlar bir anda ortaya çıkan şeyler değildir; bazen doğal olarak oluşmuş, bazen de şehir bu konu üzerine yıllarca emek harcamıştır.
Bazı iller vardır ki onlar için hiçbir meşhurluktan söz edemeyiz.
Sizce Yozgat bunlardan biri mi?
Hayır efendim, ne alaka!
Bizim Testi Kebabımız var.
Hatta coğrafi işaret bile almış.
Evet, bunu biz biliyoruz ama Yozgat dışına çıktığınızda acaba durum böyle mi?
Madımağımız var!
Ama kim biliyor bizden başka?
Türkiye, madımağı Yozgat’la mı anıyor?
Madımağı kim biliyor?
Çamlık…
Galatlar…
Roma Hamamı…
Esasında malzeme çok ama bunları sınırlarımızın dışına çıkartamıyoruz.
Çıkartmaya çalıştıklarımızda kabul görmüyor.
Göl maya tutmuyor sizin alayacağınız!
İlla “Yozgat’ın neyi meşhur?” sorusuna cevap bulacaksak bir “şey” üzerinden gitmemiz gerekiyor.
Önce buna biz karar verip sonra da topyekûn uygulamaya geçmeliyiz.
Yoksa dönemsel bazı aksiyonlar günü kurtarsa da, il dışında sıkça sorulan “Yozgat’ın neyi meşhur?” sorusuna hala net bir cevap veremiyor durumda olacağız.
Çok mu önemli bu soruya cevap bulmak?
Bence önemli…
Sence önemsiz…
Ama önemsiz olsa bunca yıl bu konu üzerine çaba harcanmazdı gibime geliyor.